Εξόρυξης γνώσης με αλγόριθμους μάθησης με μερική επίβλεψη

 

Θέμα: «Εξόρυξης γνώσης με αλγόριθμους μάθησης με μερική επίβλεψη»

 

Επιβλέπoντες: Βασίλειος Ταμπακάς,

Ιωάννης Λιβιερης

 

 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΑΝΑΤΕΘΗΚΕ: ΝΑΙ

Μέλη:

 

Ακαδημαϊκό Έτος: 2016-2017

Στόχοι

Ο τομέας της εξόρυξης γνώσης από βάσεις δεδομένων αποτελεί έναν από  τους πιο δημοφιλής ερευνητικά τομείς. Η αυξανόµενη έρευνα και οι εξελίξεις σε διάφορους επιστημονικούς τοµείς συνιστούν στην εκθετική αύξηση των δεδοµένων σε µέγεθος, διάσταση και πολυπλοκότητα που καθιστά το πρόβληµα της κατηγοριοποίησής τους μία εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Η εν λόγω πτυχιακή εργασία, θα μελετήσει την εφαρμογή αλγορίθμων μάθησης μερικής επίβλεψης σε διάφορα προβλήματα ταξινόμησης.  Οι αλγόριθμοι μάθησης μερικής επίβλεψης (semi-supervised learning algorithms) απαιτούν πολύ λιγότερο υπολογιστικό χρόνο μιας που απαιτούν πολύ μικρότερο αριθμό ταξινομημένων παραδειγμάτων εκπαίδευσης και κάνοντας παράλληλα χρήση μη ταξινομημένων παραδειγμάτων, είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ταξινομητής με ισάξια ή ακόμα και καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο αλγόριθμο με πλήρη επίβλεψη.

 

Αντικείμενο

Ο φοιτητής καλείται να μελετήσει τη τρέχουσα βιβλιογραφία, να αξιολογίσει τους δημοφιλέστερους αλγόριθμους μάθησης μερικής επίβλεψης σε προβλήματα ταξινόμησης και να τους συγκρίνει με τους αντίστοιχους αλγόριθμους μάθησης υπο πλήρη επίβλεψη.

 

Η εργασία περιλαμβάνει

Εξοικείωση με τα συστήματα WEKA και KEEL, υλοποίηση αλγορίθμων μερικής επίβλεψης

Σχετιζόμενα Μαθήματα

 

Πρωτεύοντα:  ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

 

Δευτερεύοντα: ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΕΦΗΣ ΠΡΟΓ/ΣΜΟΣ

Απαιτήσεις παρουσίας: ΟΧΙ